Boekhouder worden. Wat is het proces?

Er zijn verschillende opleidingen voor boekhouder en het hangt af van jouw opleidingsniveau waar je kunt beginnen. Als je een volledige beginner bent, doe je eerst een opleiding Financieel Administratief Medewerker, daarna volgt de opleiding Basiskennis Boekhouden, vervolgens doe je Basiskennis Calculatie en als laatste Praktijkdiploma Boekhouden. Heb je dit alles gehaald dan heb je de opleiding boekhouden afgerond en kan je als boekhouder beginnen.

Het totale traject

De opleiding Financieel Administratief Medewerker duurt een jaar en hier leer je over het financiƫle gedeelte van administratieve werkzaamheden. Mensen met dit diploma werken vaak onder andere als ondersteuning voor de boekhouder van een onderneming.

Voor de Basiskennis Boekhouden opleiding staat 3 maanden en krijg je kennis in de verschillende boekhoud technieken. Basiskennis Calculatie duurt in totaal 2 maand en hier leer je rekenkundige vaardigheden. Met dit op zak of soortgelijke kennis op hetzelfde niveau kan je aan het praktijkdiploma boekhouden beginnen en daar staat ongeveer 6 maanden voor. Hier leer je de financieel administratieve en bedrijfseconomische processen in een organisatie. In totaal duurt het volledige proces dus twee jaar.

De baan zelf

Van een boekhouder wordt onder andere verwacht dat ze facturen kunnen opmaken, Btw-aangifte kunnen doen, jaarresultaten kunnen opstellen en effectief de inkomsten en uitgaven kunnen registreren (het boekhouden zelf). Omdat dit over geld gaat moet de boekhouder betrouwbaar zijn, zelfstandig en nauwkeurig kunnen werken, analytisch kunnen zijn en objectief. De uren zijn regelmatig tenzij je een deadline hebt bijvoorbeeld aan het einde van het financiƫle jaar.

Hoe verder?

Dus je hebt de opleiding boekhouden gedaan, en bent aangenomen als boekhouder, hoe kan je dan verder groeien? Uiteraard kan je altijd meer leren door boekhoud cursussen op een hoger niveau te gaan doen of door de sociale wetgeving bij te houden. Als je de baan een tijd gedaan hebt en je hebt voldoende ervaring dan kan je je eigen boekhoudbedrijf opzetten of coaching aanbieden. Hoe dan ook, als boekhouder sta je nooit stil.

Tags :
Categories : Boekhouden