Een advocaat; onmisbaar als je bent beschuldigd

Het zal je maar gebeuren; je wordt ergens van beschuldigd. Los van het feit of dit wel of niet terecht is, zal voor jou een stressvolle en emotionele periode aanbreken. Je komt terecht in een juridische achtbaan waarvan je waarschijnlijk zelf geen idee hebt wat je te wachten staat. Gelukkig heeft in Nederland iedere beschuldigde recht op een advocaat en deze krijg je aangewezen. Je kunt ook zelf een advocaat aannemen, bijvoorbeeld via https://www.singeladvocaten.nl/, als je dit liever hebt. En waarom ook niet? Dit geeft je de mogelijkheid de persoon te kiezen die je zal verdedigen en omdat de kosten vaak Pro Deo worden gerekend, zal dit je financieel niet meer belasten dan wat je daadwerkelijk kunt betalen.

Zwijgrecht

Je zwijgrecht loopt vanaf het moment dat je beschuldigd bent, totdat je een advocaat hebt aangenomen. Het wordt dan ook vaak ten zeerste aangeraden tot op dat moment niets te zeggen. Je hoeft geen informatie te geven en ook niet mee te doen aan een politieverhoor totdat je met je advocaat hebt gesproken. Daarna kun je samen met de steun van deze juridische specialist in gesprek gaan met de politie. Politieverhoren staan er bekend om er soms hard aan toe te gaan, omdat de politie een verklaring van je probeert af te dwingen. De advocaat kan je hiertegen beschermen en het verhoor zo leiden dat dit eerlijk en op een normale manier verloopt.

Tijdens de rechtszaak of de zitting

Vervolgens zal er waarschijnlijk een rechtszaak of een zitting plaatsvinden waarin jouw zaak wordt gehoord. De advocaat zal je dan vertegenwoordigen en er zorg voor dragen dat je wordt vrijgesproken of dat je een eerlijke en dus zo laag mogelijke straf wordt opgelegd. Deze persoon kan objectief blijven en inspringen op situaties waarin je zelf misschien emotioneel of boos geworden was. Naderhand zal de advocaat je adviseren over eventuele verdere stappen. Met een advocaat ben je van het begin tot het einde van je zaak in goede handen.

Tags :
Categories : Juridisch