Juridische bijstand als je beschuldigd wordt

Als je ergens van wordt beschuldigd, heb je een strafrechtadvocaat nodig. Deze persoon zal je bijstaan vanaf het moment dat je zaak wordt aangenomen totdat het compleet is afgerond. De kosten van deze advocaat hoef je niet helemaal zelf te betalen, dit wordt gedeeltelijk gedekt door de overheid en de rest door jou. Dit gedeelte wordt bepaald naar aanleiding van je salaris, ook wel Pro Deo genoemd. De politie moet je strafrechtadvocaat regelen, maar je kan ook zelf een advocaat regelen, bijvoorbeeld Singel Advocaten Breda. Het is niet verplicht een advocaat in handen te nemen, maar het wordt wel ten zeerste aangeraden.

Het recht om te zwijgen

Voordat de advocaat je zaak overneemt, sta je er even alleen voor. Tijdens deze periode kan je gebruik maken van je zwijgrecht. Je hoeft niks tegen de politie te zeggen tot het gesprek met de advocaat heeft plaatsgevonden. Ze mogen je dus ook niet overhoren. Het is erg verstandig om van dit zwijgrecht gebruik te maken. Als de advocaat voor het eerst langskomt zal er een intakegesprek plaatsvinden en zal hij de zaak wel of niet aannemen naar aanleiding van jouw verhaal, dat van de wederpartij en van de politie. Heb je een advocaat gevonden, dan kunnen overhoren plaatsvinden en beginnen de voorbereidingen voor de rechtszaak.

Voor de rechter

De strafrechtadvocaat weet als geen ander over de gang van zaken en de etiquette in de rechtszaal. Hij zal je zo goed mogelijk verdedigen en objectief omgaan met momenten die misschien emotioneel voor je zijn. Met ervaring en kennis kan hij op een professionele wijze op alle situaties inspringen en proberen het beste vonnis voor jou te bewerkstelligen.

De nasleep

Nadat het vonnis is gevallen is het niet altijd afgelopen. De strafrechtadvocaat kan je realistisch advies geven over eventuele volgende stappen en het nut daarvan. Ook kan hij de onderhandelingen met de wederpartij leiden en inschatten. Een strafrechtadvocaat is onmisbaar totdat de zaak compleet is afgerond.

Tags :
Categories : Juridisch